KonyhaKontrolling

KonyhaKontrolling

Hogyan tervezd a költségeidet?

Alapok!

2020. június 08. - matetoth

A költségtervezés és -követés nem könnyű téma, de tanulható. Éppen ezért hamarosan több bejegyzés fog erről a témáról szólni. Ez az anyaoldalon található bejegyzés a blog.hu olvasói számára rövidített verziója.

Az alábbi vízesés diagram egy általános költséglépcsőt ábrázol. Én személy szerint nem szeretem a kördiagramot, mert fontossági sorrendet nem mutat.

koltsegelosztas_vizeses.png

Egy átlagos család életében az alábbi költségkategóriák vannak jelen:

1.) Élelmiszerek, alapvető higiénia

2.) Lakhatás és rezsi

3.) Megélhetést biztosító eszközök

3,5.) Vésztartalék

4.) Adakozás

5.) Használati eszközök

6.) Hobbik és más luxusok

A piros vonal alatt vannak azok a kategóriák (első 3), amiktől még rövidtávon sem tudunk megválni. A sárga vonal és a piros vonal közti rész jelenti a már nem alapvető, de az életszínvonalunkba beépített vásárlásokat.

Efelett pedig már a „luxus” költségeid (4-5-6) vannak. Nem kell megijedni a luxus szótól, a nyugati világban szinte mindenki eljutott olyan szintre, hogy többet tud vásárolni, mint az alapvető igényei. Ez egy nagyon jó dolog.

Általában a nagyobb probléma akkor van, ha a megszokott életszínvonal teljes mértékben kitölti a jövedelmünket. Ez azt jelenti, hogy a nettó vagyonunk nem növekedett, tehát semmivel nem leszünk „gazdagabbak”. Ez pedig nem biztos, hogy célravezető.

Ha tetszett a bejegyzés, like-old a facebook oldalamat! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhakontrolling.blog.hu/api/trackback/id/tr9715752920
süti beállítások módosítása